​Trädsäkring, buskröjning och slyröjning

Varje kommun bör ha ett fungerande upplägg för att kontrollera växtligheten längs vägar och järnvägar. Ett specifikt schema bör upprättas och som följs årligen för röjning av träd, buskar och sly så att det inte växer igen längs kommunens vägar och järnvägar.

Det finns särskilda maskiner för trädsäkring och buskröjning. Det har bland annat tagits fram en så kallad boggiemaskin som är anpassad för känsliga områden där marken är mjuk. Boggiemaskinen har både en band- och boggiekonstruktion vilket innebär att den gör minimal åverkan.

Hålla vägbanan fri

För att hålla en vägbana fri är det viktigt att regelbundet hålla koll på träd och buskar längs vägen. Man vill inte ta bort all vegetation men samtidigt inte lämna kvar för mycket som kan riskera säkerheten, orsaka skada eller skymma sikten.​

Buskröjning och trädsäkring

Den röjning som sker längs med vägen är främst av buskar och sly. Träden får så långt det är möjligt stå kvar och med fokus på trädsäkring. Äldre träd hålls då koll på och enstaka grenar som riskerar påverka vägbanan negativt tas ner.

Olika i städer och på landsbygd

Buskröjning, slyröjning och trädsäkring ser annorlunda ut i städer och på landsbygden. I en stad bör inte träd och buskar växa för tätt, men det är viktigt att behålla grönska i städerna. Ofta har städer flertalet parker med träd och buskar som behöver ses över regelbundet.

Trädsäkra järnvägar

För att trädsäkra en järnväg har Trafikverket satt upp riktlinjen att det ska vara fritt från träd 20 meter från spårets mitt. Det går att åstadkomma genom att röja träden vid järnvägen redan när de är små. Även träd som kan nå ledningarna vid ett fall tas bort.

Hur trädsäkrar man?

När det gäller exempelvis järnvägar har Trafikverket satt upp riktlinjen att det alltid ska vara i stort sett trädfritt 20 meter från spårets mitt. För att åstadkomma detta görs en röjning av träd längs med järnvägsspåret redan när de är mindre. Även träd i det närmaste området som står illa till och tenderar att nå ledningarna och spåren vid ett eventuellt fall tas bort eller hålls under uppsikt. 

Det hålls ett schema som markerar trädens status, om de står farligt vid mättillfället och om det finns en risk att de behöver tas bort inom nio år. Ofta räcker det att området bara ses över och grenar kapas.​

Vem utför en trädsäkring?

En trädsäkring utförs av en arborist eller av en specialutbildad förvaltare med trädgårdskompetens som utbildas inom branschens organisationer och företag. Kunskapen är av största vikt då träd har en naturlig plats i vår flora och fauna. De är inte bara vackra att se på utan fyller självklart viktiga funktioner i naturen generellt. 

Det är av yttersta vikt att man ser över de olika naturområdena som utsetts som speciella och värdefulla runt om i vårt land. Här är det noga med den biologiska mångfalden och både djur och växtlighet av olika arter behöver få hjälp att överleva och fortsätta spridas i området.​

​Hur gör man en buskröjning?

En buskröjning är en enklare uppgift och arbetsuppgifterna utförs på större ytor. Buskage och gräs växer snabbt och sprider sig längs med diken och vägar. Här är det av största vikt att hålla diken öppna, dels för att inte synfältet för bilister och tågförare ska minska men framför allt för att dikets funktion som vattenavledare ska fungera fullt ut. Diket har en dräneringsfunktion och forslar bort regnvatten från vägbanan. Detta behöver vara öppet och rent för att kunna ta emot och filtrera bort stora mängder vatten. När buskagen växer sig täta stoppar de vattenflödet då skräp, löv, grenar och buskarnas egna rotsystem blockerar dikets funktioner.

Vilka maskiner används för arbetet längs med vägar och spår?

För att arbetet med trädsäkring och skogsröjning ska bli så bra som möjligt är det viktigt att personalen har utbildning och maskinerna som utför arbetet är anpassade för just det område som ska skötas om. Till exempel har det tagits fram en boggie-maskin för känsliga områden där marken är mjuk och vanliga maskiner ger svåra märken i marken. Denna maskin har både en band- och boggiekonstruktion och nästan flyter fram över känsliga marker. Den ställs om av föraren från skotare till skördare på 20 minuter och blir därmed väldigt arbetsvänlig och snäll mot naturen. 

Sök här

​Tasis

Varmlösa 111

274 62 Rydsgård, Sverige

​​​​☎ Tel: +46 727365707

☎ Tel: +45 53 56 40 60

✉ E-post: jan@tasis.se